Glas Istre – U Domu kulture u Rovinju danas je održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća na kojoj se našlo ukupno 24 točaka.

Na početku aktualnog sata o problemu bespravne gradnje govorila je Jadranka Andrijević upitavši koliko je građevinska inspekcija utvrdila bespravne gradnje:

Odgovorio joj je rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga kazavši kako skroz ukazuju na ovaj problem i čine sve što je u njihovoj mogućnosti kako bi istu bar donekle suzbili.

”Imamo dobar odnos sa građevinskom inspekcijom ali fali onaj završni dio odrađivanja posla jer mi smo samo prošle godine prijavili 47 slučaja bespravne gradnje.” rekao je Paliaga koji je dodao kako su zahtjevali od istih da se krene sa procesom rušenja te uvođenje velikih kazni sa kojima bi se sankcionirala bespravna gradnja.

DO 15. OŽUJKA GOTOVI RADOVI NA IZGRADNJI DOMA ZA STARIJE

SDP-ov Goran Subotić upitao je u kojoj je fazi izgradnja doma za starije Domenicom Pergolis te hoće li ta investicija i dalje koštati 30 milijuna kuna.

Predsjednik Gradskog vijeća ujedno i član kordinacije radova rovinjskog doma, Valerio Drandić istaknuo je kako bi se radovi trebali dovršiti do 15. ožujka jer trenutno su u fazi završni radovi te da iznos troškova ne bi trebao znatno odstupati od planiranog ”tek pokoji milijun”.

Predrag Mamontov govorio je o problemu odlaganja komunalnog otpada istaknuvši kako se na bijelim putevima kontinuirano odlaže građevinski otpad. Mamontov je predložio i instaliranje fiksnih kamera kako bi se utvrdilo tko to sustavno čini.

IDS-ov Marčelo Mohorović osvrnuo se na novi kružni tok u Istarskoj ulici upitavši hoće li u roku biti dovršeni radovi dok je drugo pitanje bilo vezano uz radove na kanalizaciji diljem grada:

IZGRADNJA KANALIZACIJE TEČE PREMA PLANU

Pročelnica Tanja Mišeta istaknula je kako su radovi u roku i da sve ide prema planu dok je o tijeku radova na kanalizaciji govorio direktor Odvodnje Ognjen Pulić koji je istaknuo kako na Gripolama imaju još 50-ak metara i da bi sredinom veljače trebali biti okončani radovi nakon čega slijedi priključenje na kanalizacijsku mrežu od strane domaćinstva.

Što se tiče Borika i okolnih naselja Pulić je rekao kako su tamo trenutno na 80% izvođenosti radova te kako je izgledno da će se mještani nakon turističke sezone moći priključiti na kanalizaciju.

Pulić je istaknuo kako u Rovinjskom Selu sve ide prema planu i da su sada na 60% radova odnosno da su odradili već 7 kilometara kanalizacijske mreže.

‘ZAŠTO SE ZABRANJUJE ULAZAK U VALALTU?’

Predsjednik Kluba SDP-a Petar Radetić iznio je problem zašto se građanima Rovinja zabranjuje ulazak u Valaltu i Saline dok bi se prava buna podigla, kaže Radetoić, da se recimo Rovinjcima zabrani ulazak u Polare ili Veštar, pa zašto nije isti slučaj i sa Valaltom” pita se Radetić.

Gradonačelnik Paliaga rekao je kako to nije istina sa čime se nije složio Radetić dajući vlastiti primjer kada je htio otići prošetati na što mu je zaposlenik rekao ”Ako vas pustim, dobit ću otkaz”.

IDS-ovog Davida Modrušana zanimalo je kako teku radovi na popoločenju platoa ispred crkve Svete Eufemije na što mu je pročelnica Tanja Mišeta odgovorila kako je trenutno sve prema planu. Izrađena je stabilizacija grobnica i za sada nema razloga za produženjem rokova izvođenja radova.

Marinko Rade govorio je o projektu Grada i MUP-a vezano uz izgradnju stanova u Zagrebačkoj ulici za potrebe policijskih službenika, upitavši kako se stoji sa tim projektom dok je drugo vijećničko pitanje bilo vezano uz problem timova hitne medicinske pomoći za vrijeme ljetnih mjeseci.

ROVINJ DOBIVA DODATNI TIM 1

”U ljetnim mjesecima u jednoj smjeni cijelo područje pokriveno je tek sa jednim timom u kojem se nalazi liječnik. Ukoliko taj tim otiđe u Pulu, u Rovinju ostajemo bez liječnika” rekao je Rade kojeg je zanimalo i je li istina da će Rovinj ove godine zaista dobiti dotani tim 1 hitne medicinske pomoći.

Paliaga je rekao kako je projektna dokumentacija dovršena te kako je u ovom trenutku raspisan javni natječaj za radove na adaptaciji zgrade.

Vezano uz tim hitne pomoći, Paliaga je rekao kako se Rovinj uključuje u dodatno sufinanciranje timova te da se nada kako će se time dodatno povećati sigurnost kako sugrađana tako i gostiju našeg grada.

”Dodatni TIM 1 je usuglašen i svakako do početka ljeta očekujemo i službeno potpisivanje sporazuma.” rekao je Paliaga.

Zastupnik iz redova SDP-a Suad Salkić rekao je kako neće ići na nova pitanja sve dok ne dobije konkretne odgovore na dva pitanja koje skroz pita:

Salkić se referirao na problem Puste ulice i dozvoljenu brzinu od 50 kilomerata na sat, moleći gradonačelnika da nešto poduzemu i kao gradonačelnik i kao čovjek.

Paliaga mu je odgovorio kako će se sastati Savjet za promet koji će odlučit o ovom problemu ujedno zamolivši Salkića da ne miješa privatno i poslovno te da on u Gradskoj vijećnici govori isključivo kao gradonačelnik predstavljajući sve građane Rovinja te da ne želi nikakav moralni uteg oko toga što treba kao ‘čovjek’ učinti.

Vijećnicu Živog zida Snježanu Štefanić Hoefel zanimalo je zašto Komunalni servis i dalje tereti građane za kante po svom izboru.

”Mi u Komunalnom servisu mišljenja smo da smo postigli zajedništvo sa građanima. Imamo određenih reklamacija od određenog broja građana ali mi sve što smo radili uskladili smo sa Zakonom i odlukama.” Rekao je direktor Komunalnog servisa Želimir Laginja

OBRIŠITE CIJELU POVIJEST ROVINJA

”Ja ću isto ponovit svoje pitanje više puta. Zašto u Nadzornim odborima nema nikog iz oporbe i hoćete li omogućit oporbi, koliko god ona velika ili mala bila, da sjedne u Nadzorne i Upravne odbore?”  rekao je HDZ-ov Sergio Rabar koji se dotaknuo i znakova u Rovinju istaknuvši kako nigdje nema hrvatskih znakova već samo talijanske nazivi i da to njemu kao Hrvatu nije prihvatljivo.

”U zadnjih 20 godina svi objekti koji su napravljeni u Rovinju, niti jedan ne nosi hrvatski naziv. Napravite bar sada jedan ustupak pa bar nešto nazovite na hrvatskom jeziku, recimo neka se nova luka zove Sjeverna luka”

Odgovorio mu je gradonačelnik Marko Paliaga koji je dodao kako su u Nadzornim i Upravnim odborima izabrani ljudi prema svojim kvalitetama.

”Ako se referirate na stranačku pripadnost, u Gradskoj upravi sjedi 5 članova IDS-a dok su u puno većem broju upravo pripadnici vaše stranke, HDZ-a.” rekao je Paliaga.

”Ovo što vi stalno provlačite jesu vaši osobni interesi. Ističete da nema hrvatskih naziva? Zaboravljate na Jurja Dobrilu, Zvane Črnju, Stjepana Žižu i mnoge druge. Sve su to Hrvati koji se nisu bavili deplasniranim nacionalističkim stvarima kao što se vi danas bavite,” rekao je Paliaga HDZ-om vijećniku. ”Uzmite malo karte, vojnik ste, znate čitati.. Ako se ne slažete sa službenim nazivima obratite se Komisiji za promjenu imena a možete im i predložiti recimo da obrišu i cijelu povijest Rovinja kako nebi bilo ničeg što nije hrvatsko” rekao je Paliaga..