Odvodnja Rovinj-Rovigno dobila je nekoliko upita radi li se o ispuštanju fekalnih voda u more u zadnjih nekoliko dana nakon što su uočene crveno-narančaste mrlje na nekoliko lokacija u Rovinjskom priobalju.

Naime, radi se o prirodnom fenomenu kojeg nazivamo ‘crvena plima’ čiju pojavu uzrokuje cvjetanje jedne vrste dinoflagelata Noctiluca scintillans. Ova vrsta nije toksična i nema velikog utjecaja na ostale organizme u moru

‘Crvena plima’ karakteristična je za kasno proljeće i događa se povremeno, svakih nekoliko godina. Primijećeno je da se ova pojava najviše bilježi u svibnju i lipnju, dok je ove godine, i to zbog meteoroloških prilika – puno sunčanih dana, povoljnog vjetra i mirnog mora stigla do obale već u ožujku, pojašnjava znanstvenica Centra za istraživanje mora Ruđer Bošković.

Po njenom mišljenju, crvena će plima uskoro nestati, međutim ono što bi nezgodno moglo biti što će se prilikom organskog raspadanja nakupina moći osjetiti neugodan miris po amonijaku.

Fenomen će se zadržati nekoliko dana i onda će nestati. No, ukoliko imate priliku noću šetati uz more pokušajte bacati kamenčiće jer ova vrsta luči pigment bioluminoscin te se u vodi  mogu vidjeti plavičasta svjetala prilikom mehaničkog podražaja, poručuje Danijela Marić Pfannkuchen.