Glas Istre – U drugim okolnostima i u drugoj zemlji, priča o polaganju kanalizacijskih cijevi po kampanjama, odnosno na poljoprivrednim (a ne građevinskim) zemljištima bila bi ili glupa ili nevjerojatna. Međutim, kod nas, ne samo da je normalna, već i vrlo izgledna.

 

Naime, nakon što je “Odvodnja” dovršetkom prve faze Projekta prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, Rovinj uvela u 21. stoljeće na način što je iz ogromnog broja dvorišta, pa i čitavih naselja, stavila izvan funkcije septičke jame čini se da posao na modernizaciji grada ipak nije ni približno gotov.

Tu sumnju ili bubu u uho, upravo je novinarima ubacio direktor tvrtke, ujedno i jedan od najzaslužnijih za istinitost krilatice “100 posto priključeni” s kojim je “Odvodnja” građanima i medijima predstavljala projekt vrijedan vrtoglavih 224 milijuna kuna. Naime, objasnivši hodogram druge faze skupog projekta, direktor Odvodnje naveo je i da tvrtku u skoroj budućnosti i po svemu sudeći čeka i polaganje kanalizacijskih cijevi ispod nelegalno izgrađenih objekta koji su, u međuvremenu, ostvarili legalizaciju.

Također, podsjetivši i da Grad Rovinj sustavno vodi bitku protiv bespravne gradnje, ponovio je dobro znanu statistiku po kojoj je u samo dvije godine iz ovog turističkog bisera upućeno više od sto prijava bespravne gradnje, za koju i vrapci na grani znaju, da nema ni kazne, a kamoli rušenja.

Povrh svega, sada će im uslijediti i nagrada. Nekad bespravno (iz)građeni, danas legalizirani objekti kojih na određenim područjima grada ima toliko da čine “male gradove”, kako objašnjava direktor Odvodnje, doveli su do toga da Gradu/Odvodnji preostaju samo dvije mogućnosti – da ih ne vide i puste da smrde ili da materiju koja izlazi iz takvih objekata objedine i usmjere u zajednički spremnik. Po svemu sudeći, dogodit će se ovo potonje jer svaka priča vezana za kanalizaciju, dok je vijeka i čovjeka, neće imati pošten i savršeni kraj.