Glas Istre – U rovinjskoj Gradskoj palači jučer je održana peta konferencija za medije “Projekta prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području aglomeracije Rovinj” na kojoj su o napretku radova govorili direktor Odvodnje Rovinj Ognjen Pulić i gradonačelnik Marko Paliaga. Kako je Pulić napomenuo, radi se o projektu ukupne vrijednosti 223,8 milijuna kuna, koji je započeo potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Europske unije iz Kohezijskog fonda 9. prosinca 2016., i to u ukupnom iznosu od 160,6 milijuna kuna.

Radovi na više od 26 kilometara kanalizacijske mreže za 2.000 kućanstava u naseljima Rovinjsko Selo, Gripole, Borik, Bolničko naselje i Valsavie završeno je u 95 posto. U potpunosti je dovršena sanacija 3,56 kilometara oštećenih obalnih i kopnenih kolektora bez kopanja te je u tijeku postupak javne nabave novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda trećeg stupnja na lokaciji Cuvi, objasnio je Pulić trenutnu situaciju na terenu.

Zbog povećanog intenziteta radova na gradilištima je zadnjih nekoliko mjeseci bilo dnevno angažirano oko 150 osoba, a od opreme više od 50 strojeva i vozila.

– Napokon su gotovo svi radovi na kanalizacijskoj mreži dovršeni. Najteže, odnosno najkompliciranije gradilište bilo je u Rovinjskom Selu, s najviše priključaka, najužim cestama i stotinama problema koji se na takvim gradilištima događaju. Kao što znamo, radovi su nešto kasnili i zbog vremenskih neprilika, ali i svakodnevne problematike na takvim gradilištima, izjavio je Paliaga.

Uz samu kanalizacijsku mrežu i obnovu vodovodne, u tim su naseljima postavljeni novi kilometri optike i brzog interneta koje je na tim područjima izgradio HT. Radovi se, dakle, privode svom kraju, iako će se radnici u Rovinjsko Selo još jednom vratiti na jesen i to zbog radova koji nisu bili prvotno planirani europskim projektom i za koje nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi. Radi se o otprilike dva kilometara nove, dodatne kanalizacijske mreže. No, Paliaga dodaje kako su ta naselja danas primjer uređenosti za Grad Rovinj. “Novi standard, obnovljeni nogostupi, obnovljeni asfalti, parkirališta u nekim dijelovima, dakle sve što se uz ovaj EU projekt moglo odraditi s gradskim sredstvima i sredstvima drugih poduzeća odrađeno je, tako da su naselja u cijelosti zaokružena infrastrukturno i nadamo se da su i naši sugrađani sada, kada su svi radovi gotovi, zadovoljni”, zaključio je Paliaga.