Vatrogasci pozivaju građane na strpljenje u prometu, koji je otežan zbog vodenih naplavina po prometnicama.

“Sve su službe na terenu i pomažu u sanaciji štete nastale uslijed enormne količine kiše koja od jutros pada u Splitu i okolici. Građane molimo za oprez i strpljenje, posebno u prometu”, objavili su iz Grada Splita ranije danas.

Prema prvim informacijama iz splitske policije, tri su kritična mjesta na gradskim prometnicama ugrožena vodom  – Ulica Sedam Kaštela kod Poljuda, raskrižje Ulice Brune Bušića i Dubrovačke te raskrižje Dubrovačke i Domovinskog rata.

U Ulici Matice Hrvatske voda je probila kroz tri šahta te se izlila na prometnicu, ali brzom intervencijom djelatnika Vodovoda i kanalizacije taj je problem za sad riješen, rekli su u splitskoj policiji.

Kako se vidi na snimkama i slikama, kiša je potopila prometnice, tako da je ponegdje voda duboka i nekoliko desetaka centimetara. Zbog toga je brzo nastao prometni kolaps koji traje cijelo jutro. Na više mjesta vučna je služba izvlačila poplavljene automobile.

U posljednja 24 sata na splitskom je području palo 120 litara kiše po kvadratnom metru, što je više od prosjeka za cijeli prosinac, doznaje se u četvrtak od dežurnog sinoptičara Državnog hidrometeorološkog zavoda u Splitu Jurice Miljka.

“Danas je na splitskom području palo 120 litara kiše po kvadratnom metru, ali dnevni rekord postignut je još 1948. godine kad je u Splitu u jednom danu palo 228 litara kiše po kvadratnom metru”, rekao je Miljak za Hinu.

Istaknuo je kako hrvatski rekord po količini kiše u jednom danu drži Zadar.

U rujnu 1986. godine u Zadru je u jednom danu palo 345 litara kiše po kvadratnom metru, što je dosad najveća registrirana količina kiše koja je pala u jednom danu u Hrvatskoj, rekao je Miljak.