Glas Istre – Novo arheološko nalazište osvanulo je tijekom vikenda nadomak rovinjske bolnice „Dr. Primarijus Martin Horvat“.

Naime, tamošnje je radove na zamjeni kanalizacijskih cijevi nakratko prekinulo otkriće dobro očuvane antičke vile. Kako je rekao rovinjski arheolog Damir Matošević, u stručnim krugovima se zna da je ovo područje vrijedno povijesnom ostavštinom pa je to i razlog zašto je Matošević vršio nadzor nad infrastrukturim radovima aglomeracije Rovinj.

Prisutnost arheologa se je pokazala opravdana. Na ovoj su lokaciji i sredinom 80-ih pronađeni ostaci antičkih zidina i dio poda antičke vile, a aktualnih 20-ak novopronađenih metara zida svjedoči veličini zdanja.

Pronalazak antičke vile neće dugo remetiti tijek radova i njihov se nastavak očekuje već ovoga tjedna. “Sreća što je kanal prošao s vanjske strane zida pa je on ostao netaknut”, rekao je Matošević. “Pravilnim očuvanjem omogućava se naknadno istraživanje ovog lokaliteta, kada za to bude financijskih sredstava”, dodao je Matošević.

Antička vila, stara je oko 2 tisuće godina, a njena prava veličina za sada i dalje ostaje nepoznanica. “Najvjerojatnije se sastojala od dva dijela, uz obalu su svojedobno pronađeni ostaci antičke preše što ukazuje da je tamo bila proizvodnja ulja ili vina”, rekao je Matošević. Gornji dio koji se može vidjeti još svega dva ili tri dana, vila je koja je koristila za stanovanje. Prirodnim nasipavanjem, ali i izgradnjom bolničkog naselja temelji antičke vile završili su na više od dva metra ispod današnjeg tla.

Slijedi nastavak čišćenja nalazišta, u utorak dolazi geodet da napravi fotogeometrijski snimak nakon čega slijedi zaštita antičkih ostataka i na kraju zasipavanje kako bi planirani radovi na aglomeraciji Rovinj nastavili svoj tok.