Dana 25.01.2024. demonstrirano je dugotrajno pranje membrana na Postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda Cuvi. Stručnjak iz područja membranske tehnologije i tehnički upravitelj iz tvrtke  Waterspin S.r.l. iz Italije g.Alessio Galletti  skupa sa predstavnikom Izvođača radova iz tvrtke Atzwanger S.p.A  g.Andreom Donnarummom prikazali su svaki korak potreban u pripremi, te u samom procesu pranja membrana i bili dostupni za sve upite djelatnika Odvodnje Rovinj – Rovigno d.o.o. koji su zaduženi za održavanje postrojenja.

Na UPOV-u Ccuvi odabrani oblik membrana su cjevčaste membrane sa šupljim vlaknima – ZeeWeed membranska vlakna tipa LEAP (holow fiber). Ultrafiltracijsko membransko vlakno može proizvesti permeat visoke kvalitete jer omogućava prolazak vode dok istovremeno blokira prolaz suspendiranih tvari, mikroorganizama, bakterija i većine virusa. Prag propusnosti je reda je 0,04 μm, što omogućuje zadržavanje velikog broja različitih onečišćivala i mikroorganizama.

Za pravilno održavanje membrana, čišćenje se vrši se automatski i predviđeno je na tjednoj osnovi uz doziranje kemikalija (kratkotrajno pranje), te dva puta godišnje kako bi se zadržao dugotrajni puni kapacitet filtriranja membrana, to jest njihova propusnost (dugotrajno pranje).