Ljudska nepromišljenost te bacanje dezinfekcijskih maramica, rukavica i maskica u kanalizaciju za vrijeme pandemije koronavirusa, prouzročilo je velike probleme u radu postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u Zagrebu, kako su izvijestili iz Zagrebačkih otpadnih voda d.o.o..

Do problema na Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba  došlo je 1. svibnja 2020. godine kada su se u ulaznoj vodi pojavile crne grudice, te su zaposlenici uređaja morali otvoriti fine rešetke i crpke nakon nastalog tehničkog kvara.

„Prizor svakako nije bio privlačan! Peraje na finim rešetkama bile su djelomično neispravne, crpke blokirane. Uzrok oštećenja bilo je lako utvrditi; bile su to ogromne, teške nakupine dezinfekcijskih maramica, tekstila, respiratornih maski, silikonskih rukavica koje su se omotale oko lamela rešetki i u pumpama. Valja naglasiti kako svi ti materijali imaju visoku vlačnu čvrstoću , zbog čega se ne raspadaju u vodi, zalijepe se u velike grude u uređaju za pročišćavanje otpadnih voda i uzrokuju puno problema.  Primjerice u ovom slučaju naši zaposlenici su sve te blokade unutar uređaja morali prvo ukloniti ručno, da bi se tek onda moglo pristupiti popravku te pustiti začepljene pumpe u daljni rad“, pojasnili su iz tvrtke Zagrebačke otpadne vode d.o.o.

S obzirom da je izvedba takvih radova u vrijeme pandemije izuzetno rizična i zahtjeva odgovarajuće sigurnosne mjere, iz tvrtke apeliraju i pozivaju građane na odgovorno ponašanje kako bi se izbjegle nove situacije.

Preporuka je da se u toalet i kanalizaciju ne baca ništa što nije razgradivo, te osobito izbjegava sljedeće :

-vlažne maramice za čišćenje i dezinfekcijske maramice

-respiratorne maskice, rukavice od lateksa

-odjeću, čarape, krpe za čišćenje

-pamuk, štapiće za uši, vate, pelene za jednokratnu upotrebu

-britvice i druge plastike

-pjesak za životinje

-lijekove, prazne kutije i ambalaže,

-iskorištena ulja,kočna ulja, antifriz iz hladnjaka, kiseline akumulatora

-lakove, razrjeđivače, emulzijske boje, tekućine za ukiseljenje izbjeljivanje

-pesticide.

Preporuka HZJZ-a

Preporuka je Zavoda za javno zdravstvo da se otpadne maramice, ubruse, maske, rukavice, krpe i ostali sličan otpad od predmeta osoba u samoizolaciji i osoba koje žive u istom kućanstvu, odlažu u vreću i čvrsto zatvore. Tu vreću potrebno je staviti u drugu vreću te nakon 72 sata odložiti u spremnik za miješani komunalni otpad. Navedeni otpad ne smije se odlagati u spremnike za selektivni otpad poput papira, plastike i drugog.

Trenutno nema dokaza da je izravan, nezaštićeni kontakt tijekom rukovanja medicinski neopasnim otpadom rezultirao prijenosom virusa COVID-19. Svi koji rukuju komunalnim otpadom trebaju nositi odgovarajuću zaštitnu opremu i vršiti odgovarajuću higijenu ruku sukladno postupcima zaštite na radu, kao i preporukama Nacionalnog kriznog stožera.

Isti postupak preporučuje i za sve ostale maske i rukavice – dobro zatvaranje u vrećice i, nakon 72 sata, odlaganje u komunalni otpad. U zatvorenim vrećicama virus preživi najduže 72 sata, tako da je zbrinjavanje maski i rukavica na gore naveden način dovoljno i sigurno.

Izvori : http://www.zov-zagreb.hr/hr/novosti/2020/zbog-bacanja-dezinfekcijskih-maramica-rukavica-i-maskica-u-kanalizaciju-postrojenje-za-prociscavanje-otpadnh-voda-moralo-se-ocistiti-rucno-dok-su-stradale-i-pumpe/

https://www.index.hr/vijesti/clanak/zagrebacke-otpadne-vode-molimo-gradjane-da-ne-bacaju-maske-i-rukavice-u-kanalizaciju/2184211.aspx

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/kakav-prizor-zastitna-oprema-zacepila-zagrebacku-kanalizaciju-pomoglo-je-rucno-uklanjanje-foto-20200519